Dansk-svensk gårdshund
Jag söker fodervärd åt en hanhunds valp.
Jag är intresserad av att köpa in en eller två avelshanar från någon anna kennel. Men eftersom jag har 3 tikar så kan jag inte ha dem själv. Är du/ ni intresserade av att skaffa hund och ha ett nära samarbete med mej. läs igenom reglerna förfoderhund och hör av er till mej. 0763 500013.
Du skall bo i västergötland,kunna vara med hunden största delen av dygnet, vara engagerad och intresserad av hundträning, och kunna ge hunden tid och en kärleksfull familjeplats. Du ska vilja gå kurser och utvecklas.
Vilja samäga hunden och ha ett gott sammarbete med mej. vara införstådd med avtalet som gäller.
Läs här!!
Oftast är det så att uppfödaren (i avtal kallad överlåtare, då det också kan vara en person som köpt in en hund för att sätta på foder)
frågar en blivande valpköpare, som hon eller han redan haft kontakt med ett tag, om denne istället kan tänka sig att bli fodervärd.
Bra kontakt med
uppfödaren
Varför du ofta inte bara kan ringa upp en uppfödare och säga att du vill bli fodervärd på samma sätt som du säger att du är
intresserad av att köpa en valp är att uppfödaren vill ha en mycket bra kontakt med fodervärden.
Uppfödaren vill oftast heller inte att en fodervärd ska
bo alltför långt bort då det kan bli besvärligt att hämta hunden för tävling eller parning. Men självklart kan du nämna att du skulle vara intresserad av att vara fodervärd om uppfödaren behöver
en sådan.
Det är lika viktigt att du känner att du har bra kontakt med uppfödaren och litar på att han eller hon tar väl hand din hund! Då det
är dags för en kull valpar eller en resa för att åka på utställning är du skyldig att lämna ifrån dig hunden.
Att vara fodervärd innebär att du får ta hand om en lovande valp åt uppfödaren, som kanske inte har plats för ytterligare en hund. Du kan på så sätt få en hundvalp utan att behöva betala något till uppfödaren, som i sin tur får viss rätt att använda hunden i avel.
Som fodervärd behöver du inte inte betala för din valp men det innebär också att du inte äger din hund förrän villkoren i avtalet är uppfyllda. Det betyder att du inte kommer att äga din hund förrän den fått två valpkullar med minst en levande valp i varje kull, eller tills tiken fyllt fem år. För hanhundar gäller avtalet det antal valpkullar som man kommer överens om, dock maximalt sex stycken och längst tills hanhunden fyllt sju år. För en tik innebär det alltså att din hund kommer att vara hos uppfödaren under minst 10 veckor per kull utöver tiden för parning.
Utöver rätten till kullar eller parningar har uppfödaren även rätt att delta på utställning, prov eller tävling. Fodervärden får då inte delta på utställningar eller prov utan uppfödarens tillstånd. Denna rätt innebär att uppfödaren kan behöva disponera hunden vid fler tillfällen än bara parningstillfälle och valpningstiden.
För så kallade pälsraser innebär det också att fodervärden måste hålla pälsen i sådant skick att hunden kan visas på ett rättvisande sätt. Generellt ska fodervärden alltid ha en god hundhållning och se till att hunden får lagom med mat, motion och mental stimulans.
För att fodervärdsavtal ska passa både dig och uppfödaren är det viktigt att ni båda är väl införstådda med vilka rättigheter och skyldigheter avtalet innebär och att ni kan ha en bra dialog och stor förståelse för varandras situation. Som fodervärd har du ofta en av uppfödarens bästa hundar och det är viktigt att du har tid och lust att ta dig an ett sådant förtroende. Ett gott samarbete är A och O för ett väl fungerande förhållande mellan uppfödare och fodervärd.
Precis som att köpa en valp
När du hämtar
valpen är det precis som att köpa en valp. Avtal ska skrivas och valpen ska vara veterinärbesiktigad, avmaskad och ID-märkt före överlåtelsen precis som alla andra valpar. Enda skillnaden är att inga pengar byter ägare
när man skriver ett fodervärdsavtal istället för ett köpeavtal.
Det finns också något som kallas halvfodervärd där uppfödaren har
rätt till en kull men inget mer, och normalt betalas då halva valppriset.
Hämta aldrig en valp utan att skriva avtal! Även om uppfödaren är din vän
och ni litar på varandra så kan mycket hända med tiden. Det finns inget som är lättare än att bli ovänner om oklarheter i vem som ska betala vad och vilka rättigheter vardera parten har.
Två kullar
Vanligast är att uppfödare placerar ut tikar på foder. Då har uppfödaren rätt
till två kullar, med minst en levande valp i varje kull, före fem års ålder. Om hunden fyller fem år utan att tiken haft någon kull tillfaller ändå tiken dig och du bli fullvärdig ägare åt din hund.
En uppfödare har enligt SKK’s regler aldrig rätt att ta fler än två kullar på en fodervärdstik.
Ofta har också uppfödaren rätt
att ta med hunden till tävling och prov och du som fodervärd är skyldig att hålla hunden tillgänglig för detta och i en sådan kondition att hunden klarar detta. De allra flesta uppfödare låter också dig
som fodervärd tävla och träna med hunden om du vill göra det själv.
Återta hunden
Uppfödaren får disponera hunden under tidsbestämda perioder för att kunna utnyttja sina rättigheter till tävling och avel. Eftersom uppfödaren i egentlig mening äger hunden tills avtalet är uppfyllt
har denna också en del att säga till om vad det gäller hundens skötsel så som foder och motion, men i övrigt har du rätt att behandla hunden som din egen.
Uppfödaren ska stå för alla kostnader som uppkommer i samband med att hon eller han utnyttjar sina rättigheter i avtalet men kostnader för övrig vård står du som fodervärd för. Vem som betalar försäkring
för hunden görs upp i avtalet.
En uppfödare kan inte komma och hämta hunden för att ni blir ovänner eller har skilda meningar i hur hunden ska uppfostras!
Enda anledningarna till att du som fodervärd egentligen kan bli ifråntagen hunden är om du bevisligen missköter hunden eller om det i allmän domstol beslutas att du som fodervärd handlat i strid med avtalet.
Positiv erfarenhet
För många fodervärdar är det en positiv erfarenhet, även om det kan
kännas jobbigt att lämna ifrån sig hunden i tio veckor när hon ska ha valpar hemma hos uppfödaren.
Eftersom kontakten med uppfödaren många gånger
är intensiv finns det möjlighet att ta lärdom av en erfaren hundmänniska och få lite extra hjälp med till exempel träning om du är en oerfaren hundägare eller bara ny inom en viss ras eller tävlingsgren. Det
är också ett bra sätt att se hur uppfödning går till då du säkert kan få möjlighet att vara närvarande då din tik ska paras och senare också valpa.
Stort ansvar
Det är ett stort ansvar att vara fodervärd åt någon annans hund och därför ska det kännas rätt
från början. Gå inte in i något där du inte känner förtroende för uppfödaren och dennes sätt att handha hundar och valpkullar.
Ett
tips är att prata med andra som varit fodervärdar åt en hund från samma uppfödare. Läs avtalet noga innan du skriver på och var inte rädd för att fråga om det är något som är oklart. Fodervärdsavtal
för både hane och tik hittar du på SKK’s hemsida.
Text: Sofie Lönn Agria djurförsäkring
liz karlsson
24.02.2012 13:15
hej. den lillevoven kan man få bli foder värld till en sådan vovve. han är för go
liz karlsson
24.02.2012 13:10
villka underbara hundar , kan n man bli fodertill sådana underbara hundar
liz karlsson
07.12.2011 18:33
hej jag skulle gärna vara fodervärld tillen sådan litenhund. har själv haft enhund som jag älskade över allt annat
Senaste kommentaren
13.06 | 09:04
👍
13.06 | 08:19
Rääta rubriken Fettyror, ska vara fettsyror
10.05 | 10:37
Hej vår blivande valp! Vi är så upprymda över att du ska komma och vara en del av vår familj. Vi kommer att ge dig massor av kärlek och respekt.
06.05 | 14:08
Grattis till fina valpar! Att de fått bakklor kommer från gamla linjer bakom Stolta Ebbas Irminsul Of Sweden (såg att du ”glömt” hans kennelnamn).
Lycka till med kullen,
Erika@kennel Stolta Ebbas