25. dec, 2012

Smällare

Lite om smällare.

Mina hundar har varit med ute vid påsk och nyår. vi har varit hemma och skjutit raketer (inte i stan) de har då inte brytt sej särskilt, de har kunnat se raketerna, kännt sej fria och stått lite på avstånd.

 

En påsk var det alldelses för kallt och vi var inte hemma så jag satte dem i bilen .

När det började smälla så blev de helt förskräckta! De såg ju inte vad som hände och de satt instängda i bilen. jag reagerade och tog bilen och for hem med hundarna.

Sen dess har de varit mycket skotträdda och det har aldrig gått ur dem. de var då 5 och 3 år gamla.

Efter detta har de även varit rädda för åskan. jag gjorde misstaget att klappa och pyssla om dem när de darrande tryckte sej mot mej. jag talade om att det inte var nån fara... det bekräftade deras rädsla och byggde på den ännu mera 😥

 

Det bästa rådet jag kan ge är att låtsas som ingenting, var helt normala. beröm inte hunden eller tyck synd om den om den söker dej och verkar rädd. 

Hunden kommer att titta på dej och läsa av din reaktion när det smäller. klappar du då hunden och talar om att det inte är nån fara så hör hunden det rakt motsatta.

Du bekräftar alltså faran för hunden och gör det hela värre.

 

Har ni bara några raketer hemma på landet så tycker jag att hunden kan vara med ute så den ser vad som händer.

 

Annars rekomenderar jag att vara inne . sätt på radion eller tv på hög volym. tänk på att ta en kanal där dom inte smäller i sändning;) ge hunden ett märgben eller något gott som kräver lite arbete och räcker länge. 

Är ni bortresta så se till att hunden har med sin lilla resbur eller korg så den kan gömma sej nånstans där den känner sej trygg.

 

Är hunden ensam hemma så låt den vara i ett minde rum där den känner sej hemma, typ sängkammaren. se till att den är ordentligt rastad och har lite tuggben. dra för gardinerna och ha på lite musik.

 

Stressa inte upp dej och var rädd för hur hunden ska reagera för hunden känner då på sej redan innan att något farligt kommer att hända.

 

Valpar och unghundar brukar klara av smällare och raketer mycket bra enligt mina erfarenheter.

 

Har ni några fler tips, ideer eller kommentarer så får ni gärna skriva dem. jag är ingen expert utan skriver bara av mina egna erfarenheter.

 

Gott nytt år och Lycka till!

De flesta råd som finns är till redan rädda hundar. använd inte tabletter, luktspray mm om din hund inte har visat på rädsla än.

Förebygg istället. Tänk på att din energi speglar av sej i hunden. Du betyder allt!

 

Här är två länkar för redan rädda hundar.

http://litenhund.se/att-ha-hund/smallare-och-raketer/

http://www.skk.se/hundagande/tips-och-rad/skotsel/smallare-och-fyrverkerier/